ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας η Ελληνορθόδοξη ενορία Αγ.Νεκταρίου Βαρκελώνης τίμησε τη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της
επετείου της εθνικής παληγγενεσίας του 1821, αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στην Υπέρμαχο Στρατηγό του έθνους μας και στους ηρωικούς αγωνιστές του 1821. Αμέσως μετά τη Θ.Λειτουργία τελέστηκε επίσημη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου παρουσία όλων των πιστών,του πρόξενου της Ελλάδος στη Βαρκελώνη κ.Fernando Turro και της προέδρου της ελληνικής κοινότητας Καταλονίας κ.Μαρίας Μήτρου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ.Όλγα Μάντζιου, εκπαιδευτικός στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας, η οποία αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της εορτής του Ευαγγελισμού και το διπλό χαίρε: το “Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία ” και το “Χαίρε ώ Χαίρε Λευτεριά”. Η κ.Μάντζιου μέσα από μία θαυμάσια ομιλία, μας ανέλυσε τη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού,που εορτάζεται το κεφάλαιο της σωτηρίας που ανοίγει και γίνεται ορατή πραγματικότητα το απ’αιώνος μυστήριο. Αυτό το νόημά της αποτυπώνεται πλήρως στη βυζαντινή αγιογραφία.
Επίσης αναφέρθηκε στην κάθε εικόνα της επανάστασης του 1821 που αποτυπώνεται το παράτολμο εγχείρημα των Ελλήνων να αντιπαραταχθούν στον τουρκικό ζυγό. “Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς” θα πεί ο Κολοκοτρώνης. Τιμούμε λοιπόν τη μεγαλοσύνη των Ελλήνων που μετρήθηκε με της καρδιάς το πύρωμα και το αίμα. Κλείνοντας το διπλό μήνυμα της ημέρας, κατέληξε πως υπάρχει το “Η σωτηρία ή ο θάνατος της ψυχής” και “Η ελευθερία ή ο θάνατος του έθνους”.

Ακολούθησε γιορτή με ποιήματα και πατριωτικά τραγούδια του ’21 από τη νεολαία της ενορίας μας υπό την αιγίδα της κ.Λυδίας Σεκούρη και στο τέλος η πρόεδρός μας και ο κ.πρόξενος, απηύθηναν χαιρετισμό και ευχές σε όλους τους Έλληνες που τιμούν την πατρίδα μας ενωμένοι. Η μέρα έκλεισε με την απαγγελία
του Εθνικού μας Ύμνου και στη συνέχεια προσφέρθηκαν σε όλους κεράσματα και ελληνικά εδέσματα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ